Η αυχενική δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, εκδηλώνεται στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης και αφορά σε δύο κατηγορίες προβλημάτων:

Όταν η δισκοκήλη είναι πλάγια, το τμήμα του δίσκου που προβάλει πιέζει το πλαϊνό νεύρο του νωτιαίου μυελού και αυχενικές ρίζες, τότε προκαλείται αυχενοβραχιαλγία με αιμωδίες (μούδιασμα) και πόνο στον αυχένα και στα χέρια. Σε προχωρημένη κατάσταση, πάρεση (μερική ή πλήρης παράλυση των μυών) και αδυναμία του άνω άκρου.

Όταν πιέζεται ο κεντρικός νωτιαίος μυελός από την αυχενική δισκοκήλη, δημιουργούνται διαταραχές στη βάδιση με αιμωδίες και φθάνει ο ασθενής σε προχωρημένη κατάσταση, να παραλύσει.

Η διάγνωση που διενεργείται για να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλη είναι η δισκοκήλη και σε τί κατάσταση βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, πόσο πιέζεται και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, είναι η μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία είναι συντηρητική με φυσιοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, παυσίπονα κ.α. Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή δημιουργούνται νευρολογικά προβλήματα στον πάσχοντα, τότε την αντιμετωπίζουμε χειρουργικά. Εάν η αυχενική δισκοκήλη δεν αντιμετωπιστεί, τότε προκαλεί αυχενική μυελοπάθεια.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση για την αυχενική δισκοκήλη είναι η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή. Δηλαδή βγαίνουμε από την μπροστινή επιφάνεια της τραχηλικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, φθάνουμε στην πρόσθια επιφάνειά της, αφαιρείται ο κατεστραμμένος δίσκος, ελευθερώνονται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα και στη θέση του κατεστραμμένου δίσκου που αφαιρέσαμε, μπαίνει ένα μόσχευμα ώστε να μην έρθουν οι δύο σπόνδυλοι σε επαφή μεταξύ τους και να αποφευχθούν τα δευτεροπαθή οστεόφυτα.

Ο χειρουργικός χρόνος είναι κατά μέσο όρο στη μιάμιση ώρα, ο ασθενής σηκώνεται αυθημερόν και αναχωρεί για το σπίτι την επόμενη ημέρα. Δεν καθηλώνεται  και συνεχίζει τηρώντας τις οδηγίες του νευροχειρουργού, την εργασία του και τις άλλες δραστηριότητες.

Αυτή η μέθοδος, της πρόσθιας αυχενικής μικροδισκεκτομής του Clouard, είναι η τελειότερη μέθοδος, δεν έχει καμία σχέση με την παλαιότερη οπίσθια προσπέλαση όπου οι παραλύσεις και τα πενιχρά αποτελέσματα, ήταν εμφανή.

Σήμερα, με την εξέλιξη της μικροχειρουργικής, του μικροσκοπίου και των νέων χειρουργικών τεχνικών, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά στα χέρια έμπειρου χειρουργού, χωρίς κίνδυνο νευρολογικών προβλημάτων. Είναι μία μέθοδος χωρίς επιπλοκές, που εφαρμόζεται διεθνώς.