Η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων λόγω ηλικίας, καταπόνησης ή τραυματισμού, προκαλεί οσφυϊκή δισκοκήλη. Όταν ο δίσκος λόγω φθοράς ή μετατόπισης πιέζει τα νεύρα που διέρχονται από τον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλείται έντονος στη μέση (οσφυαλγία), στο πόδι (ισχιαλγία) ή και στα δύο. Προκαλεί αδυναμία στη βάδιση, ακόμη και  στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως όπως ακράτεια ή  επίσχεση ούρων (αδυναμία ούρησης).

Η θεραπεία της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι αρχικώς συντηρητική με φυσιοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, παυσίπονα κ.α. Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή δημιουργούνται νευρολογικά προβλήματα στον πάσχοντα, τότε την αντιμετωπίζουμε χειρουργικά.

Σπάνια δημιουργεί «ιππουριδική συνδρομή», η οποία εκδηλώνεται  με αιφνίδια αδυναμία και των δύο ποδιών, μουδιάσματα των ποδιών και των έξω γεννητικών οργάνων καθώς και από διαταραχή των λειτουργιών της ούρησης και της αφόδευσης. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να διενεργηθεί άμεσα πεταλεκτομή και δισκεκτομή.

Ασθενής με οσφυϊκή δισκοκήλη ο οποίος θα υποβληθεί σε συντηρητική θεραπεία από τον Νευροχειρουργό και δεν διαπιστωθεί σταδιακή βελτίωση εντός δύο μηνών, τότε θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι η μικροδισκεκτομή. Σήμερα, με την εξέλιξη της μικροχειρουργικής, του μικροσκοπίου και των νέων χειρουργικών τεχνικών, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά στα χέρια έμπειρου χειρουργού, χωρίς κίνδυνο νευρολογικών προβλημάτων.